Cappuccino

Cappuccino

Cappuccino to napój kawowy, który wywodzi się z Włoch. Przygotowuje się go z dodatkiem spienionego mleka, czasami bitej śmietany i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby. Klasyczne, typowe włoskie cappuccino składa się z 25ml espresso, do którego naastepnie wlewa się spienione mleko – 125 ml. Zanim mleko się spieni powinno mieć ono objętośc 100 ml.http://www.wypadanie-wlosow.info.pl Mleko spienia się za pomoca gorącej pary uwalnianej przez specjalną dyszę zanurzoną w dzbanku z mlekiem. Normy włoskie mówią, że pianka na cappuccino powinna mieć 1-2 cm grubości. I charkateryzować się kremową, cikłą konsystencją. Nie powinno być w niej pęcherzyków powietrza. Objętość cappuccino to 140-160 ml. Cappuccino powinno podawać się we wcześniej podgrzanej filiżance z grubej i najlepiej białej porcelany.

Cappuccino to charakterystyczna nazwa, która pochodzi od brązowego habitu kapucynów – cappuccini. Obecnie kolor kawy różni się od koloru habitu noszonych przez kapucynów, jednak kiedyś był bardzo zbliżony.

Cappuccino

Pierwsza maszyna do parzenia cappuccino została wynaleziona we Włoszech w 1901 roku.

Napój ten było rozpowszechniony od początku XX wieku we Włoszech, a następnie po II wojnie światowej ekspres ciśnieniowy stał się popularny i cappuccino można było napisać się w kawiarniach i restauracjach na całym świecie.

ubezpieczenie nowego samochodu
– autor artykułu