Carbonara

Carbonara

Jest to potrawa złożona z makaronu – zwykle spaghetti oraz sosu, który powstake na bazie jajek, czarnego pieprzu, boczku oraz sera.

Sos ten został wymyślony podczas II wojny światowej przez włoskuch żołnierzy, którzy aby ugotować coś do jedzenia używali łatwo dostępnych składników. Jest też inna wersja tej historii, która mówi o tym, iż danie powstało na południu Włoch i początkowo używano do niego jajek, sera i smalcu.

Potrawę przygotowuje się gotując makaron w osolonej wodzie. Boczek kroi się w drobne kawałki podsmaża na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek lub masłem. Opcjonalnie można podsmażyć również czosnek. Do przygotowania sosu potrzeba ubić jajka z pieprzem i drobno starym serem. Jeżeli odamy więcej żółtek niż białek, to nasz sos będzie bardziej puszysty. Po odsączeniu tłuszczu z patelni należy wymieszać ugotowany makaron z boczkiem, a kiedy ich temperatura będzie niższa dodać sos i wymieszać wszystko razem, ale delikatnie, uważając, żeby jajka się nie ścieły. Tak przygotowane danie można przyodobić serem lub posypać ziołami.

– autor artykułu