Pizza

Pizza

Pizza jest jedną z najbardziej znanych włoskich potraw. Lecz to jak jemy pizzę w innych częściach świata niż Włochy jest bardzo różne. Dzisiaj pizza jest rozpoznawana na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski place z wytrawnego ciasta makaronowego, które później zaczęto zastępować ciastem drożdżowym. Ciasto posmarowane jest sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Danie to podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest również jedzenie pizzy na zimno.

Jedzenie płaskich, okrągłych, wypiekanych placjów znane jest wszystkim kulturom starożytnym. W Rzymie jedzone takie placki przyprawione ziołami oraz serem. Kiedy we Włoszech pojawiły się pomidory zaczęto wykorzystywać je do pryprawiania pizzy.

Pierwsze pizzerie pojawiły się w XVIII wieku w Neapolu. Bardzo szybko stały się popularne i często odwiedzane przez ludzi, co spodowało wzrost popularności pizzerii.

Pizza

Najpopularniejsza pizza – margerita ma bardzo ciekawą historię. Mianowicie jej nazwa pochodzi od królowej Małgorzaty, której jeden z włoskich kucharzy zadedykował pizze z serem mozzarella i bazylią.

Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych w XIX wieku. Została ona jednak bardziej spopularyzowana przez włoskch roboników po II wojnie światowej.

We Włoszech wyróżniamy dwie charakterystyczne odmiany pizzy – neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska jest pizzą na bardzocienkim cieście, które ma maksymalnie 3 mm i nie ma zaokrąglonych brzeegów. Pizza neapolitańska ma grubsze ciasto od 1 do 2 cm oraz mocno zarumienione i zaokrąglone brzegi.

– autor artykułu